Barion Pixel

Ismerj meg minket!

Napjainkat a nagycsaládok mindennapi ritmusa élteti

A nagy kert adta lehetőségekkel élve, szeptembertől novemberig és márciustól júniusig a szabadban élünk. Ismétlődő tevékenységeink közé tartozik a kertészkedés, a veteményeskert gondozása, favágás, tűzrakás, az ételek elkészítése, őrlés, sparhelten főzés, dió- és mogyorótörés, darálás, befőzés, kukoricamorzsolás és az állatok etetése, gondozása. Kövek, botok, fák, föld, fű és a kimeríthetetlen gyermeki fantázia teremti meg a játékainkat.

Az élet gyakorlati és ugyanakkor művészeti megközelítésére adunk lehetőséget: a természet erőinek és anyagainak megismerését, használatát és átalakítását, gyakorlati eszközök előállítását és szépítését, a táplálék megteremtését – növénytermesztéssel, állatgondozással. Amikor ezek a kézzelfogható, élő szubsztanciák adják a tananyagot, akkor az oktatás konkréttá válik. 

Ha a gyermekeknek már korán lehetőségük van a természettel együtt élni, gondoskodni róla, ismerik annak élő- tápláló folyamatait és a barátjukként tekintenek rá, akkor későbbi életük folyamán is felelősséggel viseltetnek majd iránta.

FANE

Munkatársaink a Farm-alapú Nevelésért Egyesület (FANE) tagjai, akik küldetésüknek tartják korunk gyermekeinek “üzenetét” kutatni, meghallani és megérteni. Könyveket adunk ki és szakmai konferenciákat szervezünk, ahol gazdák, pedagógusok és érdeklődők találkozhatnak tapasztalatcserére.

Akikkel a hétköznapokat éljük:

Naszályi Nóra

az erdei iskolások osztálytanítója

Vadkerti Mariann

az almáskerti aprók vezetője

Fusz Anna

gyógypedagógia

Rostás Eszter

aki az iskolásokkal varázsol délutánonként

Demjén Dorottya

az aprók életét kíséri

Dolfi

akivel a kert szépül

Schnell Judit

kézművesség fejlesztése

Dorka

Extra-lesson terapeuta

Szabó Júlia

a nagyok tanítója

Doda és Ilimama

Doda angolt tanít, Ilimama mindenki Mamája

A mezőgazdaság alapú neveléssel jövőbe mutató módon közelítjük meg azokat a tényeket, melyek ma a Földet és az emberi életet fenyegetik, károsítják. Ezért pedagógiánk több a gyermekek nevelésénél – társadalmi együttműködési és tanulási formák kísérlete.

KALÁKA

Gyerekek - Munkatársak - Családok - Tágabb közösség

A kaláka az almáskerti közösség olyan havi rendszerességű együttléte, ahol felnőttek és gyerekek közösen alakítják nevelési terünket. Ezen alkalmakkor lehetőség van az almáskerthez csatlakozni vágyó, új családokkal való megismerkedésre is. 

Érkezünk a körbe.

2023 március

Anyukák

Készül a finomság!

Apukák

fatároló építése 2022

Virágkoszorúk

Gyermekeink sem tétlenkednek 🙂

Havas Kaláka!

Azok a ritka napok…

"Szakácsaink"

Az örök kreativitás…

Fat a tűzre!

Azok a téli hónapok…

Búcsúzóul

Kéz a kézben

Dolgunk van a Földdel!

Működésünk a mai kor igényeihez alkalmazkodva vállalkozói szemléletet hordoz:

A szülők, a pedagógusaink és a gyerekek létre tudnak hozni olyan termékeket, amelyeket büszkén vihetünk piacokra, bazárokra eladásra. Pedagógiai szolgálatatásaink – Farm-napok iskolás osztályoknak, Almáskerti délutáni napközi, Almáskerti Kulturális Estek, Kalákák Piaccal – válaszolnak a külvilágból felénk jövő igényekre, forrást teremtenek a működésünkhöz. 

Almáskerti pedagógia hatása

A tevékenységen alapuló pedagógia megvalósításához szükségünk van a gazdaságra, mint egy olyan élettérre, ahol számtalan gyakorlati tevékenység által új tanulási formák alakulhatnak ki. Új tanulási folyamatok indulhatnak el. A gazdaságban végzett munka gyógyító – felnőtt és gyermek számára egyaránt – az érzékszervi tapasztalások gazdagsága által.

A tevékenységen alapuló pedagógia megvalósítása során új gazdasági, jogi, szociális formákat keresünk és alakítunk ki. Tapasztaljuk, hogy minden, a gyerekek környezetében tevékenykedő  felnőtt – kertész, kézműves, művész, pedagógus, tudós – formálóan hat a fejlődésükre. Ezért törekszünk minél sokszínűbb munkatársi kör kialakítására.

 „A harmadik osztályosok idén az őszi és tavaszi időszakban, heti egy alkalommal látogatnak az Almáskertbe. Ősszel a tavaszi palántákhoz készülő fólia sátor és a virág-napóra elkészítéséhez kapcsolódtunk. A gyerekek magtanultak fűrészelni, metszeni, ásni, trágyát talicskázni és beforgatni a földbe, tüzet rakni. Állatokat almozni, etetni. Az itt töltött napok megkoronázása a saját kezűleg készített, bográcsban főzött ebéd, amit a kerti padokon ülve fogyasztottunk, a jó kedvvel végzett munka után. Fontos lehetőség ez számunkra, amikor heti szinten összekapcsolódhatnak a gyerekek a föld adta idénymunkákkal és a természet változásaival.”  Liska Ágnes, harmadikos osztálytanító, Fészek Waldorf Iskola

„A hatodikosok a szeptemberi délelőttöket töltötték az Almáskertben, ahol otthonosan mozognak, hiszen harmadik éve dolgoznak, nyüzsögnek az ágyások között, állatok körül. Ebben az évben újdonság számukra a táskáiknak, szerszámoknak, főzés kellékeinek helyet adó jurta. Idén már nemcsak ástak, ültettek, metszettek, fát aprítottak, gondozták az állatokat, hanem idejük felében tanultak is itt. Ismerkedtek a növények fajtáival, felépítésükkel, tulajdonságaikkal. Új ismereteikről jegyzeteket, rajzokat készítettek. Az Almáskert kertészével hetente egyszer erdőjárásra indultunk, hogy más szemmel nézhessenek a hatodikos diákok fákra, gombákra, erdei és mezei virágokra, rovarokra, madarakra.”  Kneisz Andrea, hatodikos osztálytanító, Fészek Waldorf Iskola

„Egy 10. osztályos fiatalember osztálykísérője javaslatára érkezett az Almáskertbe, mert nem tudott önállóan dolgozni, csak úgy, ha valaki mellette volt és egyénileg neki adta ki az elvégzendő feladatokat. Asztalos mesterünkkel fogadtuk őt, aki az első alkalommal megtanította a nagy fatörzsekből való tűzifakészítésre: a felfűrészelésre és hasogatásra. Láthatóan büszke új tudására és minden alkalommal ügyesebben bánik a szerszámokkal. Utolsó alkalommal jelezte, hogy szívesen csinálna mást is a kerti munkák közül. Ez számomra mutatja, hogy a rendszeres fizikai munka hatására hogyan nő munkakedve, önállósága és erősödik az akarata.” Harmat Veronika, projektvezető

„Gazdaként a gyerekeket nagy figyelemmel szemlélem, mielőtt az állatokhoz és a kerti munkákhoz vezetném őket. Van itt ásni való, elültetendő mag, gondoskodást igénylő tyúkok, nyulak, cicák. Súlyos talicskák, éles szerszámok. Kinek, melyik tevekénységben lenne ma jó helye? A gyerekek befogadják a képekben elmesélt feladatokat. Kezük ügyesedik, erejük és önállóságuk nő, figyelmük tágul az Almáskertben töltött idő során. A nap végén elégedetten sóhajthatok: ”Ezt is elvégeztétek. Köszönöm szépen! Várlak titeket jövő héten is!”  Rostás Eszter, az Almáskert gazdasszonya

„A gyerekek érési folyamatai egyre egyénibb formákban zajlanak. Kislétszámú közösségünkben teret tudunk adni az egyéni fejlődési tempóknak. Volt olyan tanítványunk, aki az első két évét töltötte velünk, harmadikban pedig, megerősödve, már a Fészek iskolai nagy létszámú osztályban kezdhetett. Olyan ittlétre is van lehetőség, amikor egy diáknak fejlődési útján rövidebb időszakban van szüksége az almáskerti pedagógiára. Mint ahogy régebben a városi gyerekek a nagyszülőknél, falusi környezetben töltöttek néhány hetet, ami elég volt életerőik megerősítéséhez.” Naszályi Nóra, pedagógiai projektvezető

“Megfelelő környezetben a gyermek gyógyítja önmagát.”  
Rudolf Steiner

Keress bennünket bizalommal!

    Az Adatkezelési tájékoztatót megértettem és elfogadom.